- De extreme hitte waar Zuid-Europa mee te maken heeft, komt voorlopig niet naar Nederland, zo is de verwachting.
- In een groot deel van de wereld moet echter tot in augustus rekening houden met extreem hoge temperaturen, verwacht een adviseur van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO).
- Volgens gegevens van het Britse weerinstituut Met Office is er wereldwijd een trend te zien waarin ook het zeewater opwarmt.
- Lees ook: Hoe riskant is een vakantiehuis in Zuid-Frankrijk, Italië of Spanje? Hittegolven, bosbranden en overstromingen kunnen waarde drukken, zeggen experts
Hittegolven met extreem hoge temperaturen zullen in een groot deel van de wereld tot in augustus aanhouden, verwacht een adviseur van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO). Het was de afgelopen weken recordwarm op aarde.
“We moeten verwachten of minstens plannen dat deze extreme hittegolven doorgaan tot in augustus”, aldus een WMO-deskundige op gebied van hitte, John Nairn. Hij zegt dat klimaatverandering ervoor zorgt dat hittegolven niet alleen vaker voorkomen maar ook intenser worden. Daarnaast verspreiden hittegolven zich volgens hem meer over de seizoenen.
Het was recordwarm in juni en de buitengewone hitte lijkt ook in juli aan te houden. De VN-organisatie zei temperaturen boven 40 graden te verwachten in Noord-Amerika, Azië, Afrika en het Middellandse Zeegebied terwijl een hittegolf deze week intensiveert.
Italië code rood
Italianen moesten deze week vanwege de hittegolf extra op hun gezondheid passen. Nadat het dinsdag al uitzonderlijk heet was, god woensdag in meer dan twintig steden code rood.
Italië kampt net andere landen in Zuid-Europa met een hittegolf. In alle steden, met uitzondering van Genua en Bolzano, konden vooral mensen met een zwakkere gezondheid, ouderen en kleine kinderen in de problemen raken. In 23 van de 27 steden is het weer zelfs zo extreem, dat iedereen moest uitkijken.
Weeronline sprak van "extreem hoge temperaturen" in Zuid-Italië van 35 tot 40 graden. Lokaal kon het daar, evenals op Sardinië en Sicilië, zelfs 43 of 44 graden worden.
Sinds donderdag is sprake van enige afkoeling, al zijn dan nog steeds temperaturen mogelijk tot 40 graden. Dat geldt ook voor Spanje en Griekenland.
Hitterecord in Amerikaanse stad Phoenix
Deze week had Phoenix, de hoofdstad van de Amerikaanse staat Arizona, heeft er een hitterecord bij. Afgelopen dinsdag werd het voor de negentiende dag op rij een temperatuur van ruim 43 graden gemeten. Een "meedogenloze hittekoepel" bedekt ook het overige zuiden van de Verenigde Staten, meldde The Washington Post.
Het vorige record van achttien dagen achter elkaar een temperatuur van 43,3 graden of meer in de stad werd gevestigd in 1974.
De verwachting is dat de "historische" hittegolf het zuiden van de Verenigde Staten nog wel een poosje blijft opwarmen. Phoenix met zijn woestijnklimaat zou de rest van de maand rekening moeten houden met vergelijkbare temperaturen.
Nederland: geen hittegolf in juli
De extreme hitte waar Zuid-Europa mee te maken heeft, komt voorlopig niet naar Nederland, zo is de verwachting. In de laatste weken van juli wordt het "echt Hollands zomerweer" met dagelijks temperaturen van 20 tot 25 graden en af en toe kans op een bui, melde Weeronline begin deze week.
Volgens het weerbureau zijn er ook genoeg dagen waarop het droog blijft. Ook is een enkele zomerse of tropische dag niet uitgesloten. Maar een regionale hittegolf zoals in juni en de eerste helft van juli zit er niet in.
Ook richting het einde van de maand lijkt er geen echte verandering te komen. Mogelijk komt de warme lucht wat dichterbij, maar heel heet weer lijkt het niet te worden. "Voor de meeste mensen bij wie veel buitenactiviteiten op de planning staan, zal het dus eigenlijk ideaal weer zijn de komende weken", stelde Weeronline.
Delen van de Noordzee en Baltische Zee ongewoon warm
Niet alleen landtemperaturen zijn op verschillende plekken in de wereld bovengemiddeld oog. Ook op zee is er het nodige aan de hand.
Zo waren delen van de Baltische Zee bij Noorwegen en Finland en van de Noordzee bij het Verenigd Koninkrijk in juni al opvallend warm. Satellietgegevens van het Europees Ruimteagentschap (ESA) lieten zien dat de temperatuur van de zee voor de kust van onder meer Noorwegen soms wel 8 graden hoger lag dan het gemiddelde voor deze tijd van het jaar. Bij het Verenigd Koninkrijk was de zee soms zo'n 5 graden warmer.
Het gaat daar met name om de kustgebieden voor de oostkust van het Verenigd Koninkrijk en voor de noordwestkust van Ierland. ESA noemde het een extreme hittegolf in de zee, "buitengewoon ongebruikelijk voor deze tijd van het jaar".
Volgens gegevens van het Britse weerinstituut Met Office is er wereldwijd een trend te zien waarin het zeewater opwarmt. De zeeoppervlaktetemperatuur was in zowel april als mei hoger dan ooit.
ESA zegt dat hittegolven in de oceaan kunnen leiden tot massale sterfte onder vissen en andere zeedieren. Bovendien kunnen door de warme zee ook extreme weersomstandigheden ontstaan, zoals cyclonen. Die kunnen dan ook intenser worden en langer aanhouden.
Klimaatwetenschappers verwachten dat er nog meer temperatuurrecords verbroken kunnen worden dit jaar. Dat komt mede door het natuurverschijnsel El Niño. Daarmee warmt het zeewater rond de Stille Oceaan op.